Mantan MB Selangor : ‘Kepada Ahli Umno…Bertaubatlah…’

muhd taib ceramah 26 apr 01

KUALA SELANGOR 27 APRIL : Mantan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Muhammad Mohd Taib  menyeru ahli-ahli Umno untuk ‘kembali ke pangkal jalan’ yang sebenar dengan meninggalkan parti itu yang sarat dengan pelbagai kerosakan.
Ujarnya, pimpinan Umno-BN yang mempermainkan pelaksanaan hukum hudud disifatkan beliau sebagai seorang yang angkuh dan tidak wajar diikuti oleh rakyat di negara ini.
Sifat angkuh itu berlaku kerana Umno-BN sudah memerintah dalam tempoh yang lama sehingga berlaku banyak penyelewengan dan kezaliman.
“Bagaimana kita hendak mengikuti mereka, jika imam saya sudah tidak betul maka saya perlu memisahkan dengan mereka ,” ujarnya yang lebih dikenali dengan panggilan Mat Taib sambil diikuti dengan laungan takbir daripada hadirin.
Beliau berkata demikian dalam ceramahnya ‘PAS Pilihan Saya’ yang diadakan di Padang Bolasepak Bukit Kuching Hilir Jeram di sini yang dihadiri kira-kira 3,000 orang.
Turut hadir dalam program ceramah itu,  Calon Parlimen Kuala Selangor, Dr Dzulkefly Ahmad dan Calon DUN Jeram, Rashid Kassim.
Sebelum ini, Muhammad Taib menjadi Menteri Besar Selangor sejak 1986 sehingga 1997 dan beliau juga pernah menjadi ADUN Batang Kali bagi penggal 1982, 1986, 1990 dan 1995.
Ujar beliau, barisan pemimpin Pakatan Rakyat mempunyai pakej kepimpinan yang berkaliber dan mempunyai integriti bagi menerajui kuasa di peringkat Persekutuan dalam Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU) ini.
Katanya, pemimpin-pemimpin dalam Pakatan Rakyat seperti Dr Dzulkefly Ahmad, Nurul Izzah Anwar, Tony Pua, Guan Eng, Anwar Ibrahim dan Tok Guru Nik Aziz menunjukkan daya kepimpinan yang berkualiti untuk memimpin negara.
Mat Taib juga dengan Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor dalam melaksanakan budaya ilmu dan keagamaan dalam Majlis Sambutan Merdeka dengan menjemput penceramah agama yang tidak pernah dilaksana di bawah Umno-BN.
Ia berbanding dengan Kerajaan Umno-BN yang lebih kepada program berbentuk hiburan melampau yang merosakkan rakyat.
“Apabila saya menjelajah ke seluruh negeri Selangor saya menyeru, wahai ahli-ahli Umno marilah balik semula dan mengikuti jalan Allah kembali.
“Ikut jalan yang lurus dan diajar kepada kita sebagaimana apa yang diajar oleh sebelum kita,” kata beliau.
Beliau juga menyeru rakyat Selangor memberikan sokongan penuh kepada calon Pakatan Rakyat bagi memastikan kemenangan mereka walaupun katanya akan wujud ‘pengundi luar’ yang akan di bawa bagi merampas Selangor daripada PR.
“Berilah peluang sekali kepada Pakatan Rakyat untuk mentadbir negara,” kata Muhammad Taib.

0 Komen pengunjong :