Tuntutan Bersih tak dijawab, rakyat dilayan seperti penjenayah- Anwar


KUALA LUMPUR 5 Mei: Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata kerajaan tidak menjawab tuntutan rakyat berhubung pilihan raya bersih dan adil, sebaliknya memperlakukan demonstran pada 28 April lalu seperti penjenayah.
Beliau berkata demikian dalam ucapan di Malam Gala KEADILAN, bertempat di One World Hotel, Petaling Jaya semalam.
Mengulas keganasan polis terhadap peserta himpunan Bersih 3.0, Anwar menyifatkan ia tradisi kerajaan zalim berdepan  penentangan rakyat.
“Pendirian saya, ia adalah contoh klasik sebuah regim kuku besi, yang menindas dan menekan rakyat yang tidak bersalah, hanya kerana bangkit melawan.
“Permintaan mereka (berhubung tuntutan Bersih) tidak dijawab, sebaliknya dilayan seperti penjenayah,” katanya lagi.
Sementara itu, beliau menyelar tindakan terdesak Umno-Barisan Nasional menjadikan politik lucah untuk menjatuhkan  musuh politik mereka, merujuk kepada fitnah yang dilemparkan terhadap Timbalan Presiden KEADILAN, Azmin Ali.
Menurut Anwar, politik lucah dan fitnah yang dilakukan Umno-BN bukan perkara baru, sebaliknya sudah menjadi budaya pimpinan parti itu.
“Sekarang, Timbalan Presiden, Azmin Ali pula menjadi mangsa baru fitnah jahat mereka.
“Saya tidak nampak cara lain untuk menghentikan budaya ini, melainkan membuang Umno-BN dan juak-juak mereka dalam pilihan raya umum akan datang,” katanya, disambut tepukan kira-kira 1000 hadirin.
Azmin pada 4 Mei lalu menyaman Utusan Malaysia kerana menyiarkan berita dan gambar memaparkan adegan seks seorang lelaki dan wanita yang dikaitkan dengan beliau.
Tindakan media kawalan Umno itu turut mendapat kecaman pelbagai pihak, yang dianggap mengulang semula taktik jijik yang pernah dilakukan terhadap Anwar Ibrahim.
Semalam, KEADILAN menganjurkan majlis makan malam, dengan tujuan mengumpul dana bagi menghadapi Pilihan Raya umum ke-13.
Majlis bermula pada pukul 8 malam dan hadirin turut dihiburkan dengan persembahan nyanyian, lawak pentas dan lakonan dari kumpulan Teater Bukan Teater.
Bekas Presiden MIC, Datuk Muthu Palaniappan turut mengumumkan menyertai KEADILAN bersama penyokongnya, dan menyerahkan kalungan bunga kepada Anwar.
Hadirin juga berpeluang beramah mesra dengan pimpinan KEADILAN sepanjang majlis berlangsung, yang berakhir pada pukul 11 malam.
.

0 Komen pengunjong :