Siapa nasihat PM tolak tribunal?


Adakah Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak mendapatkan nasihat Peguam Negara Abdul Gani Patail ketika memutuskan tidak menubuhkan tribunal kehakiman dalam isu 'copgate'?

Persoalan ini diajukan oleh pemimpin popular DAP Lim Kit Siang sebagai respons kepada jawapan "tidak" Najib pada Jumaat ketika ditanya sama ada tribunal akan dibentuk bagi menyiasat dakwaan terhadap Abdul Gani.

Lim berkata, Najib juga patut tampil memberitahu parlimen dan berapa kali beliau mendapat nasihat Gani atau mana-mana pihak lain dalam isu isu sebelum membuat keputusan menolak penubuhan tribunal.

Datuk Seri Najib Razak sebelum ini berkata kerajaan tidak akan menubuhkan tribunal untuk menyiasat peguam negara Musa Hasan yang didakwa memerangkap Ramli kerana ia merupakan dakwaan yang perlu disahkan.

Malaysiakini sebelum ini melaporkan, timbalan menteri dalam negeri ketika itu Datuk Johari Baharom mengarahkan Ramli untuk menyiasat kumpulan kongsi gelap Johor yang diketuai oleh Goh Cheng Poh yang didakwa terbabit dengan wang haram.

Menurut Ramli, siasatan berkenaan mendedahkan bahawa Musa bersekongkol dengan Goh dan didakwa melindungi tokoh kongsi gelap itu.

Abdul Gani pula didakwa mempergunakan Badan Pencegah Rasuah (BPR) ketika itu bagi mengakses fail sulit berhubung kes berkenaan.

Pemberi maklumat berhubung kes Goh itu kemudiannya dikatakan diburu dan mereka dipaksa menukar kenyataan bersumpah mereka untuk memalitkan pihak polis.

Berikutan itu, pasukan siasatan Ramli pula didakwa memalsukan bukti terhadap Goh.

0 Komen pengunjong :