‘Listen, listen, listen’ mewakil sistem pembelajaran negara - Anwar


KUALA LUMPUR, 20 Jan – Insiden “listen ... listen ... listen” yang menimbulkan kekecohan di laman media sosial yang mengaitkan Bawani KS dan Sharifah Zohra Jabeen Syed Shah Miskin adalah budaya pendoktrinan yang mewakili sistem pendidikan di negara ini, dakwa Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Jelas Anwar, insiden tersebut bukanlah sesuatu yang luar biasa kerana pelajar di negara ini diajar melalui kaedah “listen” seperti dalam video di laman YouTube tersebut.
“Kalau orang kata ini suatu yang luar biasa berlaku, tak betul ... listen, listen, listen, ini mewakili sistem yang ada, ini kaedah anak kita diajar,” kata Anwar dalam ucapan ketika majlis kutipan dana untuk Pilihan Raya Umum ke-13 DAP di sini malam tadi.
Kaedah sedemikian jelas pemimpin pembangkang itu  telah bermula sejak pelaksanaan Biro Tata Negara (BTN) yang mana pelajar diarahkan untuk menuruti arahan tanpa sebarang pertanyaan.
“Dulu mereka disuruh ikut BTN, bila dipesoalkan, akan kata khianat Melayu ...”
“Ia falsafah politik rasis dan autoritarian yang diibaratkan pemimpin berkuasa penuh terhadap rakyat,” tegas Anwar di hadapan lebih 3,000 hadirin majlis tersebut.
Ahli Parlimen Permatang Pauh itu turut menjelaskan, hanya  melalui pendidikan, kebenaran akan dapat disebarkan.
“Pendidikan adalah asimilasi ilmu pengetahuan, untuk mendapatkan pendidikan bagi menyebarkan kebenaran,” katanya lagi.
Anwar dalam ucapannya juga sekali lagi turut mencabar Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak untuk berdebat kerana menurutnya Najib adalah pemimpin yang lemah kerana terpaksa mendapatkan khidmat bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai “penasihat” Umno.
“Najib seorang perdana menteri yang lemah, maka dia terpaksa ‘outsource’ melalui Perkasa dan Tun Mahathir,” katanya yang turut merujuk kepada badan bukan kerajaan pro Umno, Pertubuhan Pribumi Perkasa (Perkasa).
“Saya sekali lagi cabar Najib untuk berdebat!” kata Anwar disahut sorakan hadirin yang hadir.
Kutipan derma malam tadi berjaya mengutip sejumlah RM66,3042.

0 Komen pengunjong :