Fitnah akaun: Semakan data sahkan Anwar tiada rekod


KUALA LUMPUR 3 JULAI: Ahli Parlimen Bayan Baru, Sim Tze Tzin membidas tuduhan mengatakan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim mempunyai 20 akaun di luar negara.
Isu ini timbul ekoran seorang penyokong kerajaan mendakwa Anwar memiliki 20 akaun bank yang berpangkalan di luar negara termasuk Israel dengan jumlah simpanan kira-kira RM332 juta.
Sim berkata, dakwaan tersebut tidak berasas dan berbaur fitnah.
“Semalam pihak KEADILAN telah membuat semakan terhadap data yang didakwa oleh penyokong BN itu,” kata Timbalan Ketua Penerangan KEADILAN itu.
“Hasil semakan mendapati terdapat 17 rekod Wikileaks mengenai Malaysia, namun satu pun tidak ada kaitan dengan pendedahan Anwar mempunyai 20 akaun (bank),” katanya pada sidang media di Parlimen hari ini.
Dalam sidang Dewan Rakyat semalam, Ahli Parlimen Simpang Renggam, Liang Teck Meng mendakwa, beliau mendapat maklumat itu daripada laman web Wikileaks.
Ahli Parlimen Batu, Tian Chua yang bangun mencelah mendesak Liang mengemukakan bukti dan tidak membuat tuduhan melulu.
Beliau juga menggesa Liang mengemukakan bukti itu kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk siasatan.
“…Kita sudah berjuang lebih 15 tahun, satu sen pun tidak dapat…jadi kalau pemimpin kita kaya macam ini, kita juga ingin tahu,” kata Tian yang juga Naib Presiden KEADILAN.

0 Komen pengunjong :