Penasihat DAP Kebangsaan bertanding di Gelang Patah


KUALA LUMPUR: Penasihat DAP Kebangsaan, Lim Kit Siang diumumkan secara rasmi bertanding di Parlimen Gelang Patah, Johor pada Pilihan raya Umum ke-13 nanti.

Pengumuman itu dibuat Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim pada Majlis Sambutan Ulang tahun ke-47 DAP di Johor Baharu, malam ini, lapor blog Jalan Pulang.

Turut hadir semasa pengumuman tersebut dibuat ialah Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu, Pesuruhjaya PAS negeri, Datuk Dr Mahfodz Mohamad dan Pengerusi PKR negeri, Datuk Chua Jui Meng.

Kerusi tersebut disandang calon BN daripada MCA, Tan Ah Eng yang mendapat 33,630 undi mengalahkan calon PKR, Zaliha Mustafa yang memperoleh 24,779 undi dengan majoriti 8,851 undi pada pilihanraya umum lalu.

Kit Siang yang merupakan anak jati Batu Pahat kini berusia 72 tahun dan antara pemimpin politik veteran bakal bertanding bagi penggal ketujuh.

Pada PRU12, beliau bertanding di Parlimen Ipoh Timur mendapat 37,364 undi menewaskan calon BN, Liew Mun Hon yang mendapat 15,422 undi dengan majoriti 21,942 undi.

1 comment :

  1. Dulu dengar saja nama Lim Kit Siang, saya cukup takut Cina ni tapi rupa nya propaganda Umno dalam semua surat khabar perdana..sekarang dengan ada nya you tube dan media internet, baru lah ketakutan yang mendalam masa dulu terus berkurangan. Memang media arus perdana cukup kuat untuk memainkan peranan dalam isu isu dan agenda terpilih Umno BN. Selangor, anak Selangor dapat rm1000 masuk universiti dan pelbagai insentif lain untuk semua rakyat Selangor yang duduk Selangor.

    ReplyDelete