Bagaimana kalau terjadi pada keluarga Ahmad Said


KUALA LUMPUR: Tindakan Yayasan Terengganu menarik balik pinjaman enam pelajar di Mesir menunjukkan Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Ahmad Said tidak menyokong budaya ilmu.

Sebagai ketua kerajaan sebuah negeri, Ahmad sepatutnya menyokong pelajar-pelajar terbabit bagi melahirkan lebih ramai ilmuan bagi perkembangan budaya ilmu di negeri itu.

Ahli Parlimen Indera Mahkota, Azan Ismail, berkata yayasan tersebut tidak mempunyai hak untuk menarik balik pinjaman pelajar-pelajar terbabit hanya kerana dikatakan menyertai perhimpunan aman Bersih 2.0, Julai tahun lalu.

"Bagaimana seorang menteri besar boleh bertindak demikian tanpa memikirkan keperluan pelajar-pelajar tersebut yang kemungkinan akan 'melarat' di Mesir?  Bagaimana sekiranya keadaan yang sama terjadi kepada anaknya atau ahli keluarganya?" soal Azan yang juga merupakan Ketua PKR Terengganu.

Beliau mempersoalkan perkara tersebut pada sidang media, di Dewan Rakyat, hari ini.

Sehubungan itu, beliau mendesak Ahmad agar menarik semula sekatan pinjaman tersebut, di samping membayar ganti rugi kepada keenam-enam pelajar terbabit.

Akhbar tempatan minggu lalu menyiarkan keputusan Yayasan Terengganu untuk menarik balik pinjaman enam pelajar negeri terbabit yang dipercayai menyertai perhimpunan aman Bersih 2.0.

Sementara itu, Timbalan Pengarah Biro Mahasiswa Angkatan Muda Keadilan (AMK), Muhamad Affandi Abd. Malik, memohon campur tangan
Kementerian Pengajian Tinggi berhubung isu tersebut.

Selain menyifatkan tindakan yayasan tersebut bertentangan dengan prinsip hak asasi manusia, Affandi berkata tindakan itu juga seolah-olah tidak menghormati semangat keterbukaan yang dilaungkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Sebelum itu, beliau menyerahkan surat kepada Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin, yang disampaikan melalui Azan untuk mendesak campur tangan menteri berkenaan.

Turut serta pada sidang media tersebut ialah Ketua AMK Terengganu, Al-Faisal Amjad.

0 Komen pengunjong :