Ikram persoal kesahihan keputusan PRU13

KUALA LUMPUR: Pertubuhan IKRAM Malaysia (Ikram) merakamkan ucapan tahniah kepada semua pengundi Malaysia yang telah keluar menjalankan tanggungjawab mereka dengan baik dan aman.

Dengan peratusan keluar mengundi lebih 80%, yang tertinggi pernah dicatatkan dalam sejarah PRU di negara ini, kesedaran politik rakyat Malaysia tentunya sudah mencapai tahap yang boleh dibanggakan.

“Mereka sudah faham apakah itu erti kuasa rakyat,” kata Presidennya, Dr Mohd Parid Sheikh Ahmad dalam satu kenyataan.

Walau bagaimanapun, katanya Ikram mengambil perhatian berat terhadap kemungkinan berlakunya proses pengundian yang meragukan, malahan bertentangan dengan undang-undang sehingga menjadikan PRU13 dilihat bukannya satu proses demokrasi yang bebas dan adil.

Tambahnya, Ikram mengambil maklum perihal beberapa isu seperti publisiti media yang berat sebelah, masalah dakwat kekal yang mudah dibasuh, proses pengundian yang meragukan serta pengundian awal dan pengundian pos yang tidak telus dan boleh dimanipulasi oleh pihak berkepentingan.

Katanya, ketelusan institusi yang bertanggungjawab khususnya Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menjadi tanda tanya, diragui serta dicemari.

Sehubungan itu, ujar beliau Ikram mempersoalkan kesahihan keputusan yang telah dimaklumkan dan menuntut SPR memberi penjelasan kepada setiap isu keraguan yang ditimbulkan sebelum ia dapat diterima sewajarnya.

Justeru, tegasnya Ikram menggesa Pakatan Rakyat memilih pendekatan aman, melalui tindakan undang-undang atau perhimpunan aman.

“Pengalaman PRU13 ini menguatkan lagi tekad Ikram untuk terus memperjuangkan pilihan raya yang bersih dan adil.

Beliau menegaskan, jangan sesekali memandang kecil kuasa dan pengaruh rakyat jelata Malaysia.

1 comment :

  1. saya mahu spr diletak di bawah pemerintah agong

    ReplyDelete