GPMS sepatutnya ketengah masalah PRU13

KUALA LUMPUR: Gesaan lucut kewarganegaraan terhadap rakyat Malaysia yang membantah keputusan Pilihan raya Umum ke-13 (PRU13) adalah tindakan reaktif berasaskan emosi.

Pengarah Eksekutif Pusat Penyelidikan PAS, Dr Dzulkefly Ahmad berkata ia juga tidak mengendahkan masalah-masalah yang mencacatkan proses pengundian pada hari itu.

Dr Dzulkefly berkata Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS), selaku gabungan terpelajar yang besar, sewajarnya lebih proaktif untuk mengangkat isu tersebut untuk diselesaikan.

Sebuah akhbar melaporkan Setiausaha Agung GPMS, Zambri Mohd Isa mahu kewarganegaraan 21 rakyat Malaysia yang menunjuk perasaan terhadap dakwaan penipuan PRU13 di Singapura, Rabu lalu dilucutkan.

Zambri berkata perbuatan mereka itu menjatuhkan imej negara.

“GPMS macam tidak memahami perkara latar seperti tidak mahu dan enggan menerima akan hakikat bahawa pilihanraya itu yang sarat dengan perkara yang dipertikaikan,” kata Dzulkefly dipetik Selangorku.

Beliau menambah rakyat yang membantah keputusan PRU13 lalu itu terbit dari keprihatinan yang serius akan sistem demokrasi Malaysia.

“Penggesaan untuk melucutkan warganegara ini adalah diambil dengan cara sangat emosi.

“Bantahan seperti ini adalah masih lagi sifatnya demokratik, tambahan bukti-bukti itu makin nyata dan semakin meluas,” katanya yang juga AJK PAS Pusat.

0 Komen pengunjong :