'Asalkan menang alhamdulillah, tak terlalu tipis'

Anwar Ibrahim

SHAH ALAM - Meskipun pelbagai pihak meramalkan Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Rakyat, masing-masing berhadapan laluan sukar dalam Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13), Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim yakin perikatan itu akan menang dengan agak selesa.

Walaupun tidak membuat kiraan jumlah kerusi yang akan dimenangi, Anwar optimis jika pembangkang menang, ia bukan dengan majoriti terlalu mudah.

"Saya tak buat kiraan ikut kerusi. Asalkan menang Alhamdulillah. Tak terlalu tipis. Insya-ALLAH," katanya dalam wawancara khas bersama Sinar Harian di pejabatnya baru-baru ini.

Selain penganalisis politik yang membuat pelbagai ramalan, Setiausaha Agung Pas, Datuk Mustafa Ali sebelum ini berkata, mana-mana parti yang menang dalam pilihan raya kali ini, kemenangan itu hanyalah dengan majoriti mudah.

Beliau menyanggah sama sekali keyakinan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak bahawa BN akan menang dengan majoriti dua pertiga jika tiada unsur sabotaj dalam parti itu.

"Kalau Pakatan Rakyat menang pun, kita tidak akan dapat majoriti dua pertiga. Tak akan ada mana-mana pihak yang akan mendapat kemenangan majoriti dua pertiga," ujar Mustafa.

Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir baru-baru ini dalam program Bicara Minda anjuran Kumpulan Media Karangkraf berkata, BN dikira tewas sekiranya gagal memperoleh kemenangan dua pertiga dalam RRU13 sepertimana 2008.

0 Komen pengunjong :