Anwar nafi terlibat dalam Projek IC, bersedia untuk jawab di RCI


PETALING JAYA, 23 Jan — Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini menafikan bahawa beliau terlibat dengan projek IC di Sabah, dan bersedia untuk menjawab jika inkuiri Suruhanjaya Siasatan Di Raja (RCI) mengenai pendatang asing di Sabah itu memanggil beliau untuk memberi keterangan.
Menurut ketua pembangkang itu, sepanjang beliau menjadi Timbalan Perdana Menteri, beliau tidak pernah terlibat secara langsung dalam hal tersebut dan menamakan bekas setiausaha politik Tun Dr Mahathir Mohamad, Tan Sri Aziz Shamsuddin, dan bekas timbalan menteri dalam negeri, Allahyarham Tan Sri Megat Junid Megat Ayub, sebagai peneraju utama projek tersebut.
“Saya sedia memberi keterangan jika dipanggil, saya yakin bahawa tidak ada apa-apa dengan saya,” kata Anwar dalam sidang media di ibu pejabat PKR  di sini hari ini. “Saya yakin saya tidak mempunyai kaitan langsung.”
Menurut ahli parlimen Permatang Pauh itu, projek IC tidak melalui Kabinet kerana ia adalah satu ‘task force’ dibawah Dr Mahathir selaku perdana menteri pada ketika itu.
“Bahkan semasa saya memangku jawatan Perdana Menteri selama dua bulan itu, saya tidak menerima sebarang laporan apa-apa mengenai projek IC ini,” kata Anwar.

0 Komen pengunjong :