'Kes saya bukti ada campurtangan politik dalam polis'


KUALA LUMPUR: Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar menyifatkan kemenangan beliau dalam kes Bersih 2.0 menunjukkan bukti memang wujud campurtangan orang politik dalam Polis DiRaja Malaysia (PDRM).

Bercakap kepada Harakahdaily beliau berkata, keputusan mahkamah hari ini juga memperjelaskan bahawa tindakan polis menangkap mereka kemungkinan dibuat atas tindakan politik dan bukan atas faktor keselamatan.

"Pada saya apa yang cuba didedahkan oleh (Tan Sri) Musa Hassan (bekas Ketua Polis Negara) bahawa wujud campurtangan orang politik dalam polis khususnya menteri dalam negeri adalah benar," katanya yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena.

Beliau mengulas keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur siang tadi yang memutuskan penahanan kedua-dua mereka sewaktu perhimpunan Bersih 2.0 dilakukan secara salah.

Hakim Dr Prasad Sandosham Abraham juga memutuskan supaya kerajaan dan Polis DiRaja Malaysia membayar RM70,000 setiap seorang daripada mereka.

Mengulas lanjut Mahfuz berkata, keputusan mahkamah hari ini juga secara keseluruhannya memberi gambaran bahawa himpunan Bersih 2.0 pada 9 Julai lalu itu adalah tidak mengancam keselamatan negara seperti didakwa kerajaan.

"Menteri isytihar Bersih 2.0 haram, pakai baju kuning satu jenayah dan ditangkap dan bermacam tuduhan buruk diberikan terhadap Bersih.

"Dengan keputusan hari ini, ia membersihkan segala dakwaan itu. Malah saya mendesak (Menteri Dalam Negeri) Datuk Seri Hishammuddin Hussein meletak jawatan," katanya.

Sebelum ini, Musa dalam satu kenyataan mendedahkan ada campur tangan luar, dalam tugas Polis Diraja Malaysia (PDRM) semasa beliau memimpin pasukan tersebut.

Beliau berkata, semasa pimpinannya, pegawai junior dan seorang ketua polis daerah pernah menerima arahan daripada seorang menteri tanpa pengetahuannya.

0 Komen pengunjong :