Puisi dianggap jenayah, Pak Samad sedia disiasat polis

KUALA LUMPUR 5 September: Sasterawan Negara, Datuk A Samad Said sedia untuk hadir ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Dang Wangi pada jam 3.00 petang esok bagi membantu siasatan berkenaan Himpunan Janji Demokrasi pada malam ambang kemerdekaan Khamis lalu.
“Mereka mahu saya datang ke IPD Dang Wangi pada jam 6.00 petang ini, tetapi saya menolak kerana ada acara lain. Lagipun, masa itu terlalu singkat.
“Namun, saya bersetuju untuk hadir selepas anggota Gabungan Janji berunding agar masa itu dianjak kepada 3.00 petang esok,” katanya ketika dihubungi.
Gabungan Janji disertai 47 Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) menganjurkan himpunan Janji Demokrasi pada malam 30 Ogos lalu di Dataran Merdeka sempena sambutan kemerdekaan negara ke 55.
Walaupun tidak diberikan permit oleh pihak polis dan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL), perhimpunan tersebut berjalan aman dengan dihadiri 20,000 rakyat berbaju kuning.
Ketua Polis IPD Dang Wangi, ACP Zainuddin Ahmad berkata, polis akan menyiasat sama ada sasterawan itu melanggar undang-undang dengan membaca sajak dalam perhimpunan itu mengikut Akta Perhimpunan Aman 2012.

0 Komen pengunjong :