Najib Perlu Umum Awal Tarikh Pilihan Raya


SHAH ALAM, 13 JUN : Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak disaran untuk mengumumkan tarikh Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) lebih awal bagi mengelakkan masalah kepada pengundi beragama Islam yang akan menunaikan ibadah haji.
Saranan itu dinyatakan Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayob sebagai respon kepada media pro Umno-BN yang mendakwa Ketua Penerangan PAS Pusat, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man menyeru agar ahli parti itu membatalkan ibadah haji untuk menghadapi PRU-13 jika dibuat ketika musim haji.
Tetapi sebenarnya, Tuan Ibrahim hanya meminta ahli parti yang terlibat secara langsung sahaja untuk menangguh ibadah haji sekiranya PRU-13 berlangsung pada tarikh tersebut.
“Untuk mengelakkan konflik atau sebarang masalah kepada umat Islam adalah lebih baik Najib umumkan dengan segera tarikh PRU-13 supaya ia menjadi satu kemudahan kepada rakyat khususnya umat Islam untuk menunaikan ibadah haji,” kata Salahuddin.
Namun jelasnya, Najib berkemungkinan tidak akan mengadakan PRU-13 semasa musim haji.
Bagi Salahuddin yang juga Ahli Parlimen Kubang Kerian, kenyataan yang disuarakan Tuan Ibrahim itu sekaligus menolak dakwaan media pro Umno-BN yang mengatakan kononnya tindakan parti itu adalah tidak berlandaskan Islam dan seolah-olah mempermainkan hukum agama.
Beliau berkata, jika pilihan raya diadakan pada musim haji ia akan mendatangkan kesukaran bagi pengundi yang dipilih untuk pergi ke Makkah.
Malah tegasnya, tindakan itu seolah-olah menunjukkan Kerajaan Pusat meletakkan rakyat dalam situasi serba salah dan menafikan hak pengundi.
.

0 Komen pengunjong :