Siasat siapa paksa LTAT beli syarikat Deepak


KUALA LUMPUR: Satu siasatan menyeluruh mesti dibuat untuk mengenal pasti siapa yang memaksa Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT) membeli syarikat milik Deepak Jaikishan, kata Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar.


"Bukan sahaja mesti dibuat siasatan menyeluruh untuk mengenalpasti siapa paksa Deepak jual syarikatnya, Astacanggih Sdn Bhd, tetapi lebih dari itu, mesti juga disiasat siapa yang memaksa LTAT membeli 80 peratus saham syarikat Deepak itu.

"Siasatan juga mesti dibuat bagaimana kedua-dua pihak dipaksa termasuk sejauh mana ia melibatkan penyalahgunaan kuasa mana-mana pemimpin negara," kata beliau.

Dalam kenyataannya sebelum ini, Deepak yang membuat pelbagai pendedahan yang dilihat akan menjatuhkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengakui beliau dipaksa menjual syarikatnya itu kepada sebuah agensi di bawah Kementerian Pertahanan.

Deepak berkata, penjualan syarikat tersebut hanya untuk menampung wang yang telah dibelanjakannya dalam urus niaga tanah dengan Awan Megah Sdn Bhd yang tidak menjadi.

"Ianya benar bahawa saya dan pemegang saham saya telah menjual saham kami dalam Astacanggih untuk RM30 juta yang merupakan harga kos sebenar kami RM13 juta untuk Raja Ropiaah, RM8 juta untuk sumbangan politik, RM7 juta kos kewangan dan RM2 juta untuk kos guaman dan pelbagai kos.

"Ini adalah kata dua yang telah dipaksa ke atas kami," Malaysiakini memetik beliau.

Mahfuz mempersoalkan, adakah paksaan ke atas Deepak sama seperti paksaan ke atas penyiasat persendirian, P Balasubramaniam untuk membuat akuan bersumpah (SD) kedua bagi membatalkan SD beliau yang pertama yang mengaitkan Najib dalam kes pembunuhan Altantuya Shaariibuu.

Bagi Ahli Parlimen Pokok Sena itu, rakyat terutama tentera dan bekas tentera berhak untuk tahu semua yang berlaku dalam skandal itu terutama termasuk siapakah yang menerima sumbangan politik dari urusniaga itu.

"Ia tidaklah terlalu kompleks kepada rakyat untuk membuat kesimpulan bahawa kepentingan anggota tentera dan bekas tentera diperjudikan untuk menutup mulut Deepak yang membuat pelbagai pendedahan mengenai Najib termasuk pendedahan bagaimana pakatan dibuat untuk memaksa Bala menandatangani SD keduanya," kata beliau.

Urusniaga mengejut itu bukan sahaja melibatkan pembayaran RM30 juta untuk membeli 80 peratus saham terbitan Astacanggih malah ia juga melibatkan RM130 juta untuk membeli 200 ekar tanah dari Awan Megah.

"Bagaimana orang seperti (Ketua Wanita Umno Selangor, Datuk) Raja Ropiaah (Raja Abdullah) membuat pelbagai keuntungan dengan transaksi Astacanggih dan tanah 200 ekar tanah milik Kementerian Pertahanan yang masih belum lagi dipindahmilik kepada Awan Megah itu.

"Saman Deepak ke atasnya digugurkan dan duit pula dapat berpuluh juta.

"Yang peliknya keuntungan dibuat dengan transaksi jual beli tanah milik Kementerian Pertahanan dan kesemua ini mewajibkan satu siasatan menyeluruh dibuat," kata Mahfuz.

Jika rakyat tidak yakin kerajaan Barisan Nasional (BN) berani dan bersedia membuat siasatan ke atas skandal tutup mulut Deepak itu, kerajaan baru mestilah dipilih untuk membongkar penganiayaan ke atas hasil titik peluh anggota tentera itu.

0 Komen pengunjong :